POST

© 2021 All rights reserved. SEOmaxim International

Home / News / Ce sunt aceste Pompe cu Surub de caldura geotermale sau apa

Create a News listing

Ce sunt aceste Pompe cu Surub de caldura geotermale sau apa

Posted at May 04, 2018

Ce sunt aceste pompe cu surub de caldura geotermale, sol apa sau apa apa? Pompele de caldura geotermale se numesc asa pentru ca isi iau sursa gratuita de energie din sol sau apa de put. Practic pompele de caldura geotermale, sol apa sau apa apa au aceeasi unitate, diferenta dintre ele fiind tipul de colector folosit. In categoria pompe cu surub de caldura sol apa sau geotermale pot intra toate variatiile de pompa de caldura existente pana in momentul de fata care extrag energia din sol sau panza freatica.

Unitatea in care este inclus condensatorul si compresorul pompei de caldura geotermale plus electronica este acceasi dar evaporatorul poate fi conectat in diferite moduri in functie de sursa gratuita, de unde isi va lua si denumirea. Astfel ne putem conecta la puturi deschise de apa sau foraje cu probe, foraje orizontale, foraje orizontale cu microcanale sau sisteme de colectare din apa de rau sau lac. Exista sisteme de colectori care pot recupera o parte din caldura apei de canalizare, foraje de adancime mica in care se pun probe de tip helix sau asa numitele cosuri de caldura.

Exista si cateva variante de pompa de caldura unde evaporatorul este inlocuit de foraje executate direct cu teava de cupru si refrigerantul este injectat in sol. Care sunt datele necesare pentru a dimensiona o pompa de caldura geotermala? Daca vrei sa obtii un randament ridicat trebuie sa ai un calcul de necesar termic cat mai exact al casei tale. Si nu genul ala de calcul acoperitor 35 de kW pentru o casa de 150 de metri patrati.

In momentul in care utilizezi o pompa de caldura trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca ar fi bine sa o sub dimenisonezi, pentru ca in HVAC mai mare nu inseamna niciodata mai bine. De ce se intampla acest lucru? Explicatia este simpla, sezonul de incalzire are aproximativ 2000 - 2500 de ore de incalzire iar situatiile extreme le intalnim doar in aproximativ 3 % din timpul total de incalzire. Adica 75 de ore pe an suntem in zona -20 de grade temperatura exterioara. Toate aceste pompe cu surub de caldura din gama de putere mica sunt dotate cu compresoare rotative sau scroll, indiferent de producator, curba lor de eficienta maxima este pe la 75 % incarcare.