Add Listing

© 2019 All rights reserved. SEOmaxim International

Pompe Centrifuge in timpul functionarii

Home / Directory / Pompe Centrifuge in timpul functionarii

Create a Directory Listing

Reglarea debitului unei pompe centrifuge in timpul functionarii se poate face prin variatia turatiei pompei si prin strangularea robinetului de la refulare. Oprirea pompei se face prin inchiderea treptata a robinetului de refulare, dupa care se opreste motorul de antrenare. Avariile cele mai grave care pot avea loc in timpul exploatarii se datoresc cavitatiei si loviturilor de berbec. Cavitatia este degajarea de vapori in punctele unde presiunea lichidului scade sub valoarea presiunii de vaporizare, datorita inaltimii mari de aspiratie, temperaturii ridicate de pompare, vartejurilor mari, cresterii vitezei lichidului etc. La aparitia cavitatii, debitul, inaltimea de pompare si randamentul pompei scad simtitor.

Loviturile de berbec, care produc de asemenea avarii grave, ajungand pana la spargerea corpului unei pompe centrifuge, iau nastere fie prin inchiderea brusca a unui robinet de pe conducta de refulare, fie din cauza opririi bruste a motorului de antrenare. In primul caz, energia cinetica a coloanei de lichid in miscare din conducta de refulare se transforma brusc in energie de presiune.

Se face mai intai o proba de presiune pentru verificarea etanseitatii tuturor imbinarilor – flanse, filete etc. Dupa aceea se pune in functiune instalatia in gol, verificand sensul de rotire al motorului si functionarea fara zgomot, batai si trepidatii. In timpul exploatarii, pompele pot fi montate in serie sau in paralel. Se pot monta in serie doua pompe centrifuge care au acelasi debit, obtinandu-se o inaltime de refulare totala de doua ori mai mare decat in cazul unei singure pompe.

Pentru aceasta, la conducta de refulare a uneia din pompe, se racordeaza inaintea unui robinet o derivatie, prin care lichidul intra in aspiratia celeilalte pompe, dupa robinetul de pe conducta de aspiratie. In timpul functionarii, pompele centrifuge trebuie supravegheate continuu, urmarind indicatiile aparatelor de control, incalzirea si ungerea lagarelor, starea garniturilor de etansare etc. La pornire, se controleaza pompa daca este plina cu lichid, ceea ce ar trebui sa se intample normal, daca supapa de retinere de la sorb este etansa. In caz contrar, se umple pompa pana la nivelul conductei de refulare, pentru a evacua tot aerul din interior.

Posted on May 29, 2018